camperleven.nl
aanbod van 143 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nl110 Volt en dan...

Indien de camper gekocht is in een land met 110 volt, of je wilt juist met je eigen camper een land bezoeken die gebruikt maakt van 110 volt, moet je iets. In onderstaand artikel gaan we de mogelijkheden bekijken.

Er zijn 2 mogelijkheden om de elektrische installatie in de camper te kunnen blijven gebruiken. Wel hebben ze beide hun voor- en nadelen. De opties zijn:
  • trafo

  • acculader


foto toont een camper (van een Duitser) met een dubbele spanningsingang. Achter deze aansluitdozen kunnen beide opties schuil gaan.


Via trafo

Een oplossing is een z.g. verhuistrafo. Deze zet 230 volt om naar 110 volt of andersom. De verhuistrafo heeft het volgende grote voordeel: Alle apparatuur, zoals airco, kunnen ongeacht het spanningsaanbod normaal blijven doorwerken. Helaas zijn er aan de trafo ook een aantal nadelen:
  • Trafo's zijn groot en zwaar

  • Trafo's kunnen gaan brommen

  • Enkel als de trafo voldoende vermogen kan leveren, kan alles blijven functioneren.
De trafo wordt binnen ingebouwd tussen de buitenaansluiting en het elektrische installatie, waardoor alle apparatuur binnen nog werkt en te gebruiken is op 110v (of andersom). Vóór de trafo kan je een aftakking maken naar een paar 230 volt stopcontacten die je binnen dan bijgeplaatst hebt.

Tip: Bouw de trafo niet nabij je bed in. Ze willen nog wel eens gaan brommen als ze wat ouder worden. Overdag merk je hier niets van, maar als je op bed ligt kan het storend zijn.

Via acculader

Een andere oplossing is één acculader te plaatsen voor 230 -> 13,8 volt en één voor 110 -> 13,8 die beide zijn aangesloten op de huishoudaccu. Zo wordt de accu geladen en de verlichting doet het gewoon. De overige apparatuur zoals de magnetron, airco werken dan waarschijnlijk niet meer. De koelkast kan overigens op gas werken, als niet de juiste spanning wordt aangeboden.

NOTE: Indien de camper gekocht is met een 110 volt installatie is een derde optie op de elektrische installatie te vervangen voor een 230 volt installatie. Dit is de meest ideale optie


zie ook elektra:
- aardlekschakelaar
- de camper en onweer
- het aansluitsnoer
- hoeveel vermogen
- keurmerk satellietbranche
- omvormer
- powermanagement
- stekkers binnen Europa
- televisie in de camper
  

Bron: Campercafé

laatste wijziging: januari 2005PowerSTAT.nl - Real statistics