camperleven.nl
aanbod van 143 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nl1. Huisdieren mee naar het buitenland.

Het meenemen van honden en katten naar een Europese bestemming wordt, in verband met de invoereisen, in de toekomst een stuk eenvoudiger. De Europese landbouwministers zijn het sinds kort eens geworden de gezondheidsvoorschriften voor het vervoer van huisdieren binnen Europa gelijk te trekken. Naast een inentingscertificaat tegen hondsdolheid (rabiës) wordt de (niet-verwijderbare) tatoeage (inmiddels ouderwetse methode) of een microchip bij het huisdier verplicht.
Pups die nog niet ingeënt kunnen worden omdat ze te jong zijn, mogen zonder vaccinatie reizen.

Wanneer een huisdier wordt meegenomen naar het buitenland is het verplicht om minimaal 30 dagen voor vertrek een inenting te laten geven tegen rabiës. De maximale geldigheidsduur van deze vaccinatie is 1 jaar, maar sommige landen hanteren andere termijnen. Dierenartsen hebben de beschikking over een lijst waarop per land de invoervoorwaarden staan vermeld, het is verstandig om ruim van tevoren hiernaar te informeren. Deze internationale lijst wordt regelmatig bijgewerkt, en bevat ook informatie over bijkomende invoervoorwaarden. Informatie inwinnen bij de ambassade van het betreffende land is ook een optie.

Zo is het voor veel landen voldoende wanneer de dierenarts de gegevens over de rabiësenting invult in het normale vaccinatiepaspoort, samen met de in dit paspoort opgenomen gezondheidsverklaring. Maar het kan ook zijn dat een extra gezondheidsverklaring nodig is, die enkele dagen voor vertrek moet worden afgegeven. Bovendien stellen sommige landen aparte eisen aan de taal waarin verklaringen moeten zijn opgesteld.

Groot-Brittannië, Ierland en Zweden zijn momenteel nog steeds afwijkende landen m.b.t. het invoeren van dieren (Noorwegen ook). Deze drie landen hebben een overgangsregeling van vijf jaar bedongen en eisen een extra rabiëstest. Deze test is echter vrij kostbaar en geeft pas na maanden uitsluitsel of de vaccinatie inderdaad wel/niet werkt.
Vrij reizen voor huisdieren door heel Europa wordt daardoor waarschijnlijk pas vanaf 2007 een feit. Voor een aantal landen buiten Europa is het vereist om inentingsbewijzen en gezondheidsverklaringen te laten legaliseren door de RVV (Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees), en soms ook door de ambassade van het betreffende land.
Voor huisdieren ván buiten de EU gelden dezelfde eisen, echter zijn deze vele malen strenger voor dieren uit landen waar nog hondsdolheid heerst.

Lees verder, hoofdstuk 2 (invoerbepalingen) »
« Terug naar inhoud

   

Bron: Pfizer Animal Health, Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, toxocaraplein, GGD gezondheidsinformatie, Dierenarts infocentrum, Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, Infectieziekten Bulletin Staatstoezicht op de volksgezondheid / inspectie voor de gezondheidszorg, persbericht RIVM.

laatste wijziging: juli 2003PowerSTAT.nl - Real statistics