camperleven.nl
aanbod van 143 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nl3. Extra gezondheidsrisico's.

Met name in de zuidelijke landen zijn er een paar extra gezondheidsrisico's. Parasieten die in deze landen inheems zijn, maar in Nederland (nog) niet of nauwelijks aanwezig zijn. Uiteraard dient er in verband met het warme klimaat, in de zuidelijke landen op te worden gelet dat het dier niet oververhit kan raken (zoals bij een te grote inspanning of door hem in een (te) warme camper achter te laten).

Risico's van parasitaire besmettingen kunnen nooit voor de volle 100% worden weggenomen. Inmiddels zijn er wél voor drie belangrijke aandoeningen redelijke tot goede preventieve mogelijkheden;
  • Hartworm de besmetting wordt overgebracht door bepaalde muskietensoorten welke zijn besmet met "microfilariën" (larven van de hartworm). Binnen enkele maanden kunnen deze larven uitgroeien tot volwassen wormen van meer dan 20 cm lang, die verblijven in het hart of in de longslagaders. Bescherming met Stronghold is aan te bevelen.
    Zeker betreffende de Hartworm geldt de stelregel: "voorkomen is beter dan genezen". Wanneer met bepaalde middelen geprobeerd zou worden die wormen te doden, dus ná de besmetting,(zoals bij bijvoorbeeld lintwormen en spoelwormen) kunnen er gevaarlijke complicaties ontstaan. Bij het doden van hartwormen kunnen wormrestanten in de bloedbaan gaan circuleren en zo zorgen voor een levensbedreigende embolie.

  • Babesiose is een bloedziekte welke wordt veroorzaakt door een parasiet die in de rode bloedcellen leeft, "Babesia canis". Bepaalde tekensoorten vormen de overbrenger van de infectie. Bescherming o.m met de Scalibor-halsband of Frontline is aan te bevelen.

  • leishmaniasis: Overbrengers van de parasiet zijn zandvliegjes (van de soort "Phlebotomus"). Deze vliegjes zijn met name in de schemeruren actief. Honden (en soms ook mensen) zijn gevoelig voor de parasiet, bij katten worden nauwelijks problemen waargenomen. Er zijn twee typen aandoeningen te onderscheiden, de huidvorm en een algemene vorm. Mogelijke huidverschijnselen zijn: schilfering, kaalheid, kleine korstjes en soms wat grotere knobbels in de huid. Jeuk treedt daarbij vrijwel nooit op.
    Bij de algemene vorm worden ook inwendige organen aangetast zoals lever, milt en nieren. Er bestaan enkele medicijnen tegen de parasiet, maar bijwerkingen komen regelmatig voor. Bescherming o.m met de Scalibor-halsband.
Verder komt er in een aantal Europese gebieden de gevaarlijke kleine vossenlintworm voor (ook in Nederland en België zijn al enkele (menselijke) besmettingen gemeld).
De vos is de drager van de parasiet (incidenteel kan ook de hond of kat drager zijn). In de ontlasting van een besmette vos komen stukjes lintworm met, eitjes erin of vrije eitjes, voor, die door kleine knaagdieren worden opgenomen Deze kleine knaagdieren zijn de tussengastheren van de parasiet. Ook de mens kan zich incidenteel met de eieren van de lintworm besmetten. Uit de eitjes ontwikkelt zich een blaaswormstadium, dat in de inwendige organen en met name in de lever gestaag kan uitgroeien. De beschadigingen die in de lever ontstaan kunnen zeer uitgebreid zijn.

De andere groep wormen bestaat uit de spoelwormen (Toxocara). Deze worden via wormeitjes in de ontlasting van huisdieren overgebracht. Of een dier spoelwormen heeft is aan de buitenkant niet altijd te zien. Soms zijn de volwassen spoelwormen zichtbaar in de ontlasting of braaksel. Wormen in braaksel wijzen op een zware besmetting. Spoelwormen zien er uit als glazige dunne sliertjes van 5 tot 12 centimeter, het lijken wel dunne elastiekjes. Bij, door de larven van de spoelworm geïnfecteerde, volwassen honden migreren de larven vanuit de lever via de longen, naar andere delen van het lichaam: ze kunnen uiteindelijk overal terechtkomen.

Het meest gebruikte middel voor de halfjaarlijkse ontworming zijn; Drontal tabletten. Deze zijn werkzaam tegen lintwormen én spoelwormen.

Het is verstandig, zowel voor de hond als voor de eigen veiligheid, in het buitenland het contact met zwerfhonden te vermijden.

« terug naar index
Lees de uitgebreide versie voor meer informatie over belangrijke parasitaire besmettingen.

   

Bron: Pfizer Animal Health, Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, toxocaraplein, GGD gezondheidsinformatie, Dierenarts infocentrum, Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, Infectieziekten Bulletin Staatstoezicht op de volksgezondheid / inspectie voor de gezondheidszorg, persbericht RIVM

laatste wijziging: juli 2003PowerSTAT.nl - Real statistics