camperleven.nl
aanbod van 143 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlKentekenbewijs & Europa...

Het kentekenbewijs wordt aangepast aan Europese eisen. Vanaf 1 juni 2004 wordt het nieuwe, aan de Europese regelgeving aangepaste, kentekenbewijs uitgegeven. Wat gaat er echter precies veranderen en waarom?

Waarom verandering?

De komende wijzigingen zijn het gevolg van de Europese richtlijn 1999/37 die in 1999 door de Europese Unie is geaccordeerd. In het kort is de richtlijn bedoeld om het vrije verkeer binnen de EU te bevorderen. Daarvoor zijn afspraken gemaakt over de naam van het kentekenbewijs, de herkenning van de gegevens door alle lidstaten en een eenduidige aanpak voor de inschrijving van bestaande voertuigen in een andere lidstaat.

Omdat de werkwijze en het document in Nederland al grotendeels voldoen aan de afspraken, zijn de wijzigingen voor Nederland beperkt.

Wat verandert er?

Het Nederlandse kentekendocument krijgt een nieuwe naam. Ook zullen enkele gegevens op de kentekendocumenten worden toegevoegd. Dit zijn onder andere het aantal zit- en staanplaatsen (dit laatste alleen voor bussen) en de Europese herkenningscodes voor de gegevens die op het kentekenbewijs staan. Overigens verandert de functie van het kentekenbewijs niet. Het gaat dus uitsluitend om een naamwijziging en extra gegevens.

Het huidige Nederlandse kentekenbewijs bestaat nu nog uit drie delen. Het nieuwe bewijs volgens Europese afspraken formeel nog maar uit de volgende twee delen:
  • Deel IA (Voertuigbewijs, oude deel I)

  • Het deel met de voertuiggegevens.

  • Deel IB (Tenaamstellingsbewijs, oude deel II)

  • Het deel met de tenaamstellingsgegevens.
Dit nieuwe deel bestaat dus fysiek uit meerdere pagina€s, maar deze vormen formeel uitsluitend tezamen het nieuwe volledige deel I!

Deel II (Overschrijvingsbewijs). Het huidige overschrijvingsbewijs. Dit geldt voor de overschrijving in Nederland en wordt na 1 juni 2004 ook gebruikt bij inschrijving in een andere lidstaat binnen de EU.

En het oude kenteken?

De oude kentekenbewijzen blijven gewoon geldig. Voertuigen die met ingang van 1 juni 2004 worden gekentekend krijgen een nieuw kentekenbewijs. Bij een overschrijving van een bestaand voertuig wordt alleen een nieuw tenaamstellingsbewijs (deel IB) afgegeven. In dat geval komt er dus een nieuwe combinatie van een oud deel I, een nieuw deel IB en een oud overschrijvingsbewijs.

NOTE: De RDW heeft voor 2004 nieuwe tarieven vastgesteld. De tarieven stijgen gemiddeld met 3,9%. Het tarief voor kentekenbewijs deel I wordt verhoogd naar 37,00 euro, kentekenbewijs deel II naar 10,20 euro en het afmeld tarief voor de APK stijgt naar 3,06 euro.

naar verkoop »
« terug schorsing
« terug naar het overzicht

   

laatste wijziging: februari 2004PowerSTAT.nl - Real statistics