camperleven.nl
aanbod van 143 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlBTW & BPM

BTW.

Indien je in een EU lidstaat als particulier een gebruikte camper aanschaft, moet de nationale BTW in het betreffende land worden betaald. (Bij aankoop via een particulier zal je hier niet veel van merken). Als je een nieuwe camper in een EU lidstaat koopt moet je de BTW in het land van invoer betalen.

Wanneer je als bedrijf een camper in België aanschaft, kan dat op het 0% BTW tarief worden gedaan, als de verkoper hier niet mee instemt kan de BTW worden verrekend bij de maandaangifte.

Als je een camper buiten de EU koopt, moet je aangifte doen voor de douanerechten en voor de BTW bij de Belastingdienst/Douane. Dat doe je op het moment dat het voertuig in Nederland wordt ingevoerd. Om aangifte te doen, is het formulier "Enig Document" nodig. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de BelastingTelefoon Douane (0800-0143).

Wanneer BPM.

De Belasting Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) is een belasting die eenmalig moet worden betaald door degene die als eerste een voertuig op zijn naam laat registreren. Als je in Nederland een nieuwe camper koopt, dan worden de aangifte voor en de betaling van de BPM via de officiële importeur verzorgd.
Bij het zelf invoer vanuit het buitenland en bij het ombouwen van een bestelwagen, moet je zelf aangifte van BPM doen.

Je bent niet verplicht de hoogte van de te betalen BPM zelf uit te rekenen, echter is het wel prettig een indicatie te hebben voordat de douane met de bedrag komt.

Verreweg de meeste campers vallen onder de heffing van de BPM. Bij voertuigen van 25 jaar en ouder is het afschrijvingspercentage 100% (dus BPM vrij).
Omdat campers een tweeledige functie hebben; enerzijds dienen zij voor het vervoer van personen en anderzijds hebben zij een recreatieve functie, net als tenten en caravans welke niet belast zijn met BPM. Wordt het deel van de waarde van de camper dat betrekking heeft op de recreatieve functie, niet met BPM belast.

Daarom wordt de volgende leidraad gehanteerd:
 • Indien een gesloten bestelauto wordt ingericht als camper kan de BPM worden berekend over de catalogusprijs van die auto.

 • Indien een gesloten bestelauto wordt gebruikt als basis, voor een qua wielbasis van dien bestelauto afwijkende camper, of als een camper is afgeleid een ander soort voertuig ( bijvoorbeeld een chassis cabine) kan de BPM worden berekend over de catalogusprijs van een zoveel mogelijk met de verkregen camper vergelijkbare gesloten bestelwagen.
  Daarbij moet achtereenvolgens rekening worden gehouden met:
  - het merk en type van de gebruikte auto of chassiscabine,
  - het motortype (diesel, benzine, cilinderinhoud, aantal kW),
  - de wielbasis van de kampeerauto.
 • Indien de wielbasis van de verkregen camper afwijkt van de wielbasis van de vergelijkbare bestelwagen of chassiscabine, moet steeds worden uitgegaan van het vergelijkbare voertuig met de in centimeters meest nabij gelegen wielbasis.
Relevant onderwerp:
Wat is een camper (kampeerauto) voor de Douane/Belastingdienst »


Hoogte BPM bepalen.

er zijn twee manieren om de BPM voor gebruikte personenauto's of gebruikte motorrijwielen te bepalen:
1. Berekening op basis van de catalogusprijs,
2. Berekening op basis van de verkoopwaarde.

Voorlichting bij de douane leerde dat de berekening op basis van de verkoopwaarde niet geldt voor campers. Enkel personenauto's en motoren. (Hetgeen mij overigens wel verbaasd). Voor geïnteresseerden het volledige officiële document "Belasting op personenauto's en motorrijwielen, afschrijvingslijn, mogelijkheid tot tegenbewijs".

Berekening op basis van de catalogusprijs

stap 1. Bepalen van de catalogusprijs:
Bij de berekening van de BPM wordt uitgegaan van de nettocatalogusprijs. De nettocatalogusprijs is de catalogusprijs, inclusief accessoires, verminderd met het bedrag aan BTW.
Dus: Nettocatalogusprijs = catalogusprijs â €“ BTW

Om de nettocatalogusprijs te bepalen, moet eerst de catalogusprijs van de camper bekend zijn. Dit is de in Nederland geadviseerde verkoopprijs op het tijdstip dat het motorrijtuig voor het eerst in gebruik werd genomen. De catalogusprijs wordt door de fabrikant of importeur vastgesteld. Informatie over de catalogusprijs van een motorrijtuig is te verkrijgen krijgen bij de importeur of een dealer, Bovag, Douane, RAI of de ANWB.

NOTE 1: Met nettocatalogusprijs wordt niet hetzelfde bedoeld als consumentenprijs; de consumentenprijs bestaat uit de nettocatalogusprijs, verhoogd met de BPM en de BTW.

NOTE 2: Extra voorzieningen (opties en accessoires) De waarde van extra voorzieningen, zoals airconditioning, elektrisch bedienbare ruiten en centrale deurvergrendeling maakt deel uit van de catalogusprijs en dus ook van de berekeningsgrondslag voor de BPM, de nettocatalogusprijs.

De waarde van een aantal speciaal aangewezen voorzieningen die de veiligheid bevorderen of een gunstig effect hebben op het milieu, brengen een korting met zich mee.
Per 1 januari 2004 is de wetswijziging ingegaan van de Uitvoeringsregeling belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992. Hierin staat aangegeven welke accessoires niet onder de catalogusprijs worden berekend.

Nogmaals:
 • Nettocatalogusprijs = catalogusprijs – BTW

 • Consumentenprijs = catalogusprijs + BPM

 • Catalogusprijs (bepaald door de fabrikant of importeur) = (geadviseerde) verkoopprijs + waarde van de opties & accessoires


 • stap 2. Gebruiksperiode bepalen.
  Voor gebruikte campers mag de BPM met een kortingspercentage worden verminderd. De hoogte van dat kortingspercentage is afhankelijk van de gebruiksperiode van de camper.
  Om de gebruiksperiode te bepalen kijk je naar de datum dat het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen. (Bij de berekening van het kortingspercentage wordt uitgegaan van volle maanden of jaren).

  Indien de datum van kentekenregistratie (ong. 10 dagen na de betaling van BPM) nog een lange periode zal duren, neem deze periode dan ook mee in de gebruiksperiode.

  stap 3. Kortingspercentage toepassen.
  Uit de tabel van de Afschrijvingspercentage kan je lezen met welk percentage je het bruto BPM-bedrag mag verminderen.

  Periode tussen datum eerste ingebruikname en datum van registratieAfschrijvings- percentage [%]
  Minder dan een maand4
  Een maand of meer, maar minder dan twee maanden7
  Twee maanden of meer, maar minder dan drie maanden10
  Drie maanden of meer, maar minder dan zes maanden15
  Zes maanden of meer, maar minder dan 1 jaar24
  1 jaar of meer, maar minder dan 2 jaar37
  2 jaar of meer, maar minder dan 3 jaar47
  3 jaar of meer, maar minder dan 4 jaar57
  4 jaar of meer, maar minder dan 5 jaar66
  5 jaar of meer, maar minder dan 6 jaar72
  6 jaar of meer, maar minder dan 7 jaar77
  7 jaar of meer, maar minder dan 8 jaar82
  8 jaar of meer, maar minder dan 9 jaar86
  9 jaar of meer, maar minder dan 25 jaar90
  25 jaar of meer100

  Verder naar BPM aangifte bij de douane »
  « Terug naar inleiding

     

  laatste wijziging: november 2004  PowerSTAT.nl - Real statistics