camperleven.nl
aanbod van 153 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlStoere Unimog omgetoverd in luxe camper

door Piet Kleemans

BURGH - Het is een indrukwekkende verschijning: hoog op de wielen, breedgeschouderd en zonder overbodige fratsen. Wat de Unimog-vrachtwagen van Kees Bom uit Burgh anders maakt, is de opbouw. Bom toverde een stoer werkpaard om tot luxe camper.

Kees Bom bouwde een eigen houten opbouw op een tweedehands Unimog. „ Ik moest dat ding gewoon hebben. foto Marijke Folkertsma
Hij heeft iets met auto's, de timmerman uit Burgh. Ooit zaagde hij een Lada Niva doormidden en op basis van de kleine Russische terreinwagen bouwde hij een Dakar-rallyauto. Voor een motortocht door Afrika bouwde hij zelf zijn motor. De motor - een omgebouwde BMW - gaf geen klap verkeerd. En staat nog steeds in de schuur van Bom.

De Unimog is een verhaal apart. In dienst van de toenmalige gemeente Westerschouwen was de Unimog een manusje-van-alles. Het vierwielaangedreven voertuig werd ingezet bij het schoonmaken van het strand, maar onder meer ook als sneeuwschuiver. Het robuuste vrachtwagentje wordt ook door verschillende legers gebruikt. Bom: "Het is een echt werkpaard, een alleskunner. In Frankrijk worden ze vaak gebruikt als brandweerwagen. Hij staat hoog op de poten en heeft een flexibel onderstel. Met een Unimog kun je echt elk terrein aan."

Bom was van meet af aan helemaal weg van de Duitse krachtpatser. Toen de Unimog overbodig werd en door de gemeente werd geveild, zag Bom zijn kans schoon. "Die Unimog zat al twintig jaar in mijn kop. Ik moest dat ding gewoon hebben." Niet zonder moeite wist Bom uiteindelijk zijn geliefde Unimog in bezit te krijgen en begon het grote karwei. "Om te beginnen heb ik hem helemaal uit elkaar gehaald, en dat viel nog niet mee. Het moeilijkste was het loshalen van de opbouw. Alles zat echt muurvast geroest. Ik heb heel veel werk gehad om dat allemaal los te krijgen."

Toen dat eenmaal gelukt was en de 'kale' Unimog gerestaureerd werd, kon het werk aan de camperopbouw beginnen. Het is een houten opbouw geworden, vol met vernuftige constructies, handige luikjes, slimme lades en praktische opbergruimtes. Maar ook met luxe zaken als koelkast, oven en televisie met satellietschotel. Werkelijk overal is aan gedacht. Ook aan een stabiele electriciteitstoevoer door gebruikmaking van speciale aan elkaar gekoppelde accu's. En niet te vergeten een houten trapje. Geen overbodige luxe met een instaphoogte van 1,27 meter. "En als het moet, kan de hele opbouw er in één dag weer af en is het weer gewoon een vrachtwagentje."

Kees Bom gaat samen met echtgenote Ella in augustus op pad met zijn creatie. Een zwerftocht door Frankrijk. De Unimog is er - stelt Bom - helemaal klaar voor. Bijna helemaal. "Ik moet nog een paar kleine modificaties uitvoeren. Zo wil ik nog een luchtbekrachtiger op de koppeling, want die gaat wel zwaar. Maar verder rijdt het prima. En je hebt altijd bekijks."


zie ook zelfbouw:
-
-
-
- camper-zelfbouw
- Check je Fiat Ducato Chassis
- Dream Catcher
- Een kampeerauto is:
- Kangoo
- RDW-keuring Navigator
- RDW: import & ombouw
  

Bron: Bovenstaand artikel is met toestemming overgenomen van de Provinciale Zeeuwse Courant. Publicatie: juli 2007

laatste wijziging: juli 2007PowerSTAT.nl - Real statistics